You are currently viewing Waarom social media van belang is bij bedrijven
Social media young metrics iphone

Waarom social media van belang is bij bedrijven

Social media is nog steeds een jong marketing kanaal en het blijft altijd in beweging. Het is inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Niet alleen particulieren zijn voortdurend bezig met Facebook, Instagram, LinkedIn en andere social media sites, ook bedrijven gaan zich steeds meer richten op deze platformen. Social Media marketing biedt u de kans om in contact te komen met uw doelgroep, uw naamsbekendheid te vergroten en te luisteren naar uw klanten. Door actief deel te nemen geeft u uw bedrijf een gezicht en maakt u uw communicatie persoonlijker. Het gaat bij social media om het constant in contact staan met uw klanten en natuurlijk uw netwerk uit te breiden. Begrippen die bij social media passen, zijn onder anderen interactief, actueel, transparantie, integratie, uitwisseling, subjectief en dialoog. Lees hierbij ook over de customer journey!

Wat is Social Media?

Volgens de Nederlandse betekenis zijn social media een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruiker, met weinig of geen tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud plaatst. Voorbeelden van deze platformen zijn weblogs, fora en sociale netwerken als Facebook, YouTube, LinkedIn en Twitter. Verder kenmerken social media platformen zich door de begrippen ‘interactief’, ‘transparantie’, ‘integratie’, ‘uitwisseling’ en ‘dialoog’. Anno 2018 zijn er dan ook allerlei soorten social media platformen. Onderstaand een kleine impressie.

Een aantal social media icons

Waarom Social Media?

Wereldwijd is de aanwezigheid op social media gigantisch groot. Wanneer je alleen al naar Facebook kijkt, wordt de omvang direct duidelijk. Volgens de statistieken van Facebook hebben zij dagelijks gemiddeld 1,23 biljoen (!) actieve gebruikers.
Maar ook binnen Nederland is de markt minstens zo indrukwekkend. Uit onderzoek van Newcom blijkt dat WhatsApp in 2019 opnieuw het beste scoort met maar liefst 12,9 miljoen gebruikers, waarvan er 8,8 miljoen dagelijks een appje sturen. Een nek-aan-nekrace samen met Facebook, die momenteel 12,4 miljoen gebruikers heeft, waarvan er 8,5 miljoen dagelijks door de tijdlijn scrollen.

Waarom is social media belangrijk voor bedrijven?

 • Vergroten naamsbekendheid: U laat mensen in contact komen met uw bedrijf via het internet. U vergroot de online aanwezigheid van uw bedrijf en daarmee vergroot u het bereik van uw merk, bedrijf of product. Consumenten zullen hierdoor uw merk‐, bedrijf-, of productnaam eerder herkennen.
 • Omzetstijging: Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven die zich op een goede manier bezighouden met social media een ruime omzet stijging behalen. Ook is gebleken dat wanneer u meerdere social media kanalen inzet de omzetstijging groter wordt.
 • Stilstand is achteruitgang: een bekend gezegde dat in veel branches klopt. De komst van social media heeft de marketing voorgoed veranderd. Social media is inmiddels volwassen (aan het worden), waardoor je er als (innovatief) bedrijf eigenlijk niet meer omheen kunt. Om nog maar te zwijgen over de massale aanwezigheid van uw (potentiële) doelgroep.
 • Social media inzetten is goedkoop: Social media kost uw bedrijf bijna niets (tenzij u adverteert) en dat maakt het natuurlijk nog aantrekkelijker. De enige kosten die gemaakt worden zijn de arbeidsuren van het ingezette personeel dat de social media kanalen beheert.
 • Concurrenten: Waarschijnlijk zijn uw concurrenten ook actief op social media. Hiermee halen ze klanten binnen die u niet bereikt. Indien u uw concurrenten volgt op de social media platformen blijft u tevens op de hoogte van hun activiteiten.
 • Beïnvloeding koopgedrag: Door actief te zijn op social media worden uw klanten vaker met u geconfronteerd. Consumenten die bedrijven volgen, kopen deze producten vaker en doen vaker aanbevelingen binnen het eigen netwerk.
 • Genereren van website traffic en verbeteren van zoekmachine resultaten: In uw berichten kunt u links plaatsen naar uw eigen website. Hiermee genereert u extra traffic en beïnvloedt u uw positie in de zoekresultaten op een positieve manier.
 • Expertstatus: Uw bedrijfsprofiel of pagina is een uitgelezen kans om door de consument als expert te worden bestempeld. Via een profiel kunt u consumenten op de hoogte houden van het laatste nieuws over uw bedrijf, maar ook van branchegerelateerd nieuws. Wanneer er op regelmatige basis relevante nieuwsartikelen worden gedeeld, gaat de consument uw bedrijf als expert zien.
 • Niche of lokale marketing: Met de komst van social media is het nog makkelijker geworden om u te richten op een niche. U kunt gericht zoeken naar klanten door middel van demografische kenmerken en interesses. Ook is het perfect voor locatiegebonden diensten omdat u op woonplaats kunt selecteren. Ideaal dus om op zoek te gaan naar uw doelgroep.
 • Online reputatiemanagement: Social media maken het makkelijk voor bedrijven om op internet te monitoren wat klanten van hun bedrijf of merk vinden. Door social media te monitoren kun je als ondernemer snel reageren op reacties van (potentiële) klanten en negatieve feedback opvolgen.
 • Werving personeel: Facebook is tegenwoordig belangrijker dan werving- en selectiebureaus om vacatures te vervullen. Ook Snapchat en Instagram winnen aan belang, blijkt uit nieuw onderzoek. LinkedIn is nog steeds het meest gebruikte kanaal om vacatures te vervullen.

Wat nu?

Het is dus belangrijk voor de groei van uw bedrijf om social media te benutten, maar zodra je een begin wilt maken merk je al heel snel hoe complex the social media wereld is. Laat daarom de professionals uw marketing regelen. Uit ervaring kunnen we spreken, dat er zo iets als geluk in social media niet bestaat, alleen goede marketing. Vraag nu een offerte aan of neem contact met ons op!